În chirie

Din întâmplare, ştiu destule lucruri despre chirii, despre cum sunt date şi cum funcţionează sistemul chiriilor pe la noi. Şi din experienţă proprie, şi din surse sigure. În primul rând proprietarul român este un “moşier”, îşi bagă piciorul în drepturile tale ca şi chiriaş. Vii acasa, găseşti lucruri puţin schimbate în apartament. Ba masa mutată în alt loc, ba o carte pusă în altă parte…după ce te scarpini în cap şi te gândeşti dacă ai fost pulbere de beat aseară şi nu mai ştii ce ai făcut, îţi aminteşti că stai în chirie şi suni proprietarul. Care spune că a trecut pe acolo să vadă cum e apartamentul. Dacă mi-o puneam cu trei gagici de 18 ani, ce făcea? Se înscria şi el? Dădea o labă rapidă?Plătesc pentru apartament, am dreptul să fac ce vreau în el. În limitele legii, desigur.

Mai sunt apoi proprietarii care fac scandal pentru neplata chiriei, chiar dacă termenul de plată nu a expirat încă. A, trebuie să plăteşti în 25? Dă-mi acum banii, chiar dacă e numai 18. Nu-i ai? Păi ce-i asta, vezi că te dau afară! Şi clientul, care plăteşte un serviciu trebuie să stea capră şi să o ia pe la spate, pentru că, de obicei, proprietarii nu fac contracte. Că deh, e mai scump cu contract şi mai mult de umblat, de declarat venitul, etc. Iar statul e lacom, deci îl futem. Dar pe spatele clientului.

Era vorba de o lege a chiriilor. Care să protejeze chiriaşul şi proprietarul (care ia uneori ţeapă şi el). Oare ce s-a ales de ea?

 

* Nu stau în chirie

Reclame

6 Responses to “În chirie”


 1. 1 droit septembrie 11, 2009 la 6:04 pm

  Exista sunt multe situatii in care dai un imobil in chirie si constati ca ti-a intrat dracu` in casa (stricaciuni , probleme cu vecinii , scandaluri , neplata chiriei , a utilitatilor ), deci sa nu privim unilateral caci cel putin in cazul acesta nu e cazul.

  in privinta legii locuitei 114/1996 care abrogat legea 5/1973 „tiu” sa precizez ca ea se refera la fondul locativ de stat la fel ca si defunta lege mai sus amintita .
  intre particulari se aplica dispozitiile codului civil roman care sunt in general supletive .
  „tiu” sa te contrazic – contract exista intre parti (in sensul acordului de vointa ) . forma scrisa nu e obligatorie , ea findceruta doar ad probationem (te rog consulta doctrina Fr Deak , Camelia Toader si altii).

  problema pe care o descrii tu tine strict de vointa partilor ,(art 942 c. civ ) nu trebuie intervenit pe cale legislativa (din pdv. meu de vedere). partile sunt suverane si se afla pe pozitie de egalitate juridica . contracte se pot rezilia (art 1020 c civ)si se pot cere daune interese daca o parte se simte prejudiciata .

  situatiile descrise de tine atat de comic si in care pornograficul e si de acesata data la loc de cinste fireste exista dar existand rezilierea (care exista si in statul totalitar din care tocmai am iesit) nu vad sensul .
  stiu vei zice mentalitatea valahilor .

  dar oare raul nu e etern si aplicatiile lui infinite ?

  cel mai bine e sa ne indreptam spre noi insine si sa incercam fiecare sa facem cat mai mult bine si sa parasim calitatea de asistati in care e cel mai facil sa ne aflam .

  nici o natiune puternica (ce termen desuet ptr noi europenii)nu asteapta solutii legislative ci isi extrage puterea din faptele oamenilor liberi luati individual care infaptuiesc binele si civilizatia in faze ei creatore fiind inspirati de mituri , religie , valori o anumita filozofie etc.

  o legislatie puternica avea si U.R.S.S. si stim unde a sfarsit . iar romanii in epoca la care au dat lege acelor 12 table intrasera in declin , deci consider ca solutia nu e decat aparent in legislatie .
  dar cum zicea heidegger avem nevoie de un nou inceput .

  numai bine !

 2. 2 Adrian O. septembrie 11, 2009 la 8:44 pm

  Wow! Ce comentariu lung şi elaborat. mulţumesc!
  Am scris acest post pentru ca m-am ocupat recent de schimbarea unei chirii (a treia oară) pentru o persoană în bucureşti. Prima dată persoana a plecat pentru că proprietarul a surprins-o în timpul unei partide de sex. Nasol moment! Domnişoara nu a auzit bătăile la uşă, proprietarula deschis uşa şi…free porn! Era 22.30 şi proprietarul a spus că era în zonă, că a văzut întuneric la geam şi s-a gândit să verifice apartamentul, dacă tot nu era nimeni acasă 🙂
  Apoi, am discutat recent cu nişte prieteni din Franţa. Acolo există o lege foarte strictă a chiriilor, care, printre altele, prevede, de exemplu, că un chiriaş nu poate fi dat afară din apartament în lunile de iarnă decât în cazuri foarte bine specificate de lege, şi doar prin acţiune în justiţie.

 3. 3 droit septembrie 12, 2009 la 12:37 am

  scuze ptr. erorile care s-au strecurat in text .

  amuzanta cazul cu domnisoara din capitala (sa il auzi nu sa il traiesti).
  daca s-a intamplat o data cred ca o simpla discutie serioasa era suficienta .
  daca fapta de incursiune nejustificata a proprietarului, a unei alte persoane care invoca un drept real asupra lucrului , un simplu tert prin care se stanjeneste folosinta normala a lucrului se repeta , se poate invoca in temeiul art 1020 c. civ , art 1439 alin 2 c civ , iar ca motivatie in drept a actiunii art 1420 alin 3 c civ – tulburare de fapt – plus reducerea /recuperarea chiriei ,daune interese si altele in functie de maiestria avocatului .
  avem din pacate o bogata jurisprudenta in legatura cu tulburarea de fapt .

  p.s. nici la noi nu se poate evacua chiriasul , locatarul decat prin actiune in justitie , daca nu exista acordul partilor .

 4. 4 Ciresica MaMeMiMoMu septembrie 15, 2009 la 10:42 am

  aia de final e ca un fel de : nu nu! eu nu fac nimic din ce am zis mai sus…doar am auzit de la altii :)))

 5. 5 thcgirl77 septembrie 15, 2009 la 11:15 am

  daca eu as da un apartament in chirie as fi interesata numai sa stiu daca se mentine curatenia in el, eventual m`as uita in trecere in timp ce incasez banii.
  nu e deloc OK sa intri peste chirias in casa sau sa`l vizitezi cand ai tu chef, in fond omul ala plateste ca sa stea in casa.
  normal este sa se incheie un contract, e cel mai cinstit si pentru chirias si pentru proprietar dar cred ca practica asta nu`i asa raspandita ca mai bine iei bani la negru si nu platesti impozit pe ei.

 6. 6 Adrian O. septembrie 15, 2009 la 12:30 pm

  @cireşica: din seria „mi-a spus un prieten” 🙂
  @ Madă: dacă aş sta în chirie, eu aş instista pe contract legal, la notar. Cu drepturi şi obligaţii.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: