Succes peste hotare

Mă întrebam de multe ori de ce românii se consideră “mai cu moţ” decât alţii, de ce românul deştept, inventiv şi descurcăreţ se scoate din situaţii problematice peste hotare. Cred că de fapt problema se pune altfel: reuşesc românii să facă anumite lucruri pentru că cei de dincolo nu se aştaptă de la cineva să le facă. Acolo ceamai mare parte a cetăţenilor obişnuiţi se bazează pe educaţia şi ideile inoculate de mici: nu ai voie să faci asta, nu e bine să faci astalaltă. De ce nu merge neamţul pe contrasens pe autostradă? Pentru că ştie că ia amendă şi pentru că nu e voie să o facă. Şi dacă nu e voie, există un motiv.

Vorbeam în Austria cu un proprietar de pensiune (austriac) care îmi povestea despre felul în care turismul generează extrem de mult profit în unele zone de acolo. Şi îmi spunea că i se pare normal să ofere servicii bune, să repare ceva în camere dacă se strică şi, într-un cuvânt, să facă totul ca la carte. Am întrebat ce se întâmplă dacă nu faci?  şi mi-a răspuns Cum să nu fac? De ce să nu fac? Am dedus că omul nu se gândeam măcar la posibilitatea de a nu oferi serviciile la standardul cerut. Sigur că nu este 100% valabil nici la ei, dar majoritatea probabil că gândesc aşa. Şi se vede.

Ski-pass-urile se vând pentru copii şi pentru adulţi, cu preţuri diferite. Nimeni nu le controlează, există un sistem electronic care citeşte informaţia de pe ele. L-am întrebat pe om ce se întâmplă dacă un adult ăşi ia un ski-pass pentru copii. Cum este descoperit? A făcut ochii mari şi mi-a replicat: De ce să îşi ia pentru copil? Dacă e adult, să îşi ia pentru adulţi! Am insistat şi am întrebat că dacă totuşi se întâmplă, ce se face în cazul ăsta? A căzut pe gânduri, a spus că nu şi-a pus problema asta, după are a revenit la întrebarea: de ce ar face cineva asta?

Asta contribuie la succesul nostru peste hotare, faptul că reuşim întotdeauna să îi surprindem pe ceilalţi cu chestii care îi siderează, lucurui la care nu se gândesc şi pe care nu le prevăd, pentru că li se par de neconceput. Şi apoi, vine românul şi spune Ce proşti sunt ăia de acolo, i-am făcut în doi timpi şi trei mişcări!

4 Responses to “Succes peste hotare”


 1. 1 Andrei Ianuarie 22, 2009 la 10:33 am

  Acu intelegi de ce unii dintre noi vor sa zboare de aici cu prima ocazie? Poate ca nu sunt suficient de perspicace pentru conationalii mei…

 2. 2 fanitza Ianuarie 22, 2009 la 2:59 pm

  îmi povestea un prieten din madrid cum s-a mutat toată „mafia noastră de surpinzători” în madrid.

  zicea că în nu ştiu ce cartier de pe acolo, din cauza românilor s-a desfiinţat toată unitatea de poliţie. i-au obişnuit ai noştri cu mita.

  probelema cu ei, pentru că eu zic că problema e cu ei, nu cu noi, e de fapt problema societăţii capitaliste de consmum. te face să nu mai fi capabil să iei decizii pentru tine, ci să urmezi regulile impuse de alţii.

  foarte bine fac ai noştri că speculează. sper că nu se va aşterne şi peste noi sistemul ăsta care te privează de orice raţiune!

 3. 3 Stefan Ianuarie 22, 2009 la 4:19 pm

  Asta e motivul pentru care Romania e cu 100 de ani in urma tarilor din west. Nu pentru ca nu avem autostrazi sau alte alea, ci pentru ca mentalitatea romanului e asa cum e, marea majoritate se gandesc cum sa fure mai mult.

 4. 4 thcgirl77 Ianuarie 24, 2009 la 10:00 pm

  si din pacate tot asa va ramane mult pentru ca marea masa e proasta, se inmulteste si creste copii tot in spiritul asta.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
Ianuarie 2009
L M M M V S D
« Dec   Feb »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: