Chronicles of Romania: ungurii, autonomia şi alegerile

Am ales acest titlu pentru că, la fel ca şi filmul cu cronicile din Narnia, chestia cu autonomia este o fantezie pură. Dacă totuşi Narnia va fi descoperită vreodată, apoi autonomia ungurilor nu va fi niciodată realitate. Motivele sunt simple: în primul rând că nu se vor descurca niciodată autonomi şi în al doilea rând pentru că Europa nu încurajează autonomia pe baze etnice.

Marko Bela face nişte declaraţii, care inflamează clasa politică. Sincer, credeam că politicienii sunt mai deştepţi. Şi că îşi dau seama că astea sunt toate declaraţii de campanie. Maghiarii au două facţiuni: una mai radicală şi una mai temperată. acum, electoratul maghiar disciplinat este împărţit, iar în situaţia actuală, nici una din cele două formaţiuni nu va intra în Parlament. Şi asta doare. Nu atât pentru oamenii simpli, cât pentru Frunda, Tokes şi Bela. Aşa că fiecare încearcă să adune cât mai multă spuză pe turta proprie. Sprijinul maghiar pentru cauza maghiarilor din România este aproape de 0. Declaraţii ale Guvernului de la Budapesta, lideri care vin să îi bată pe umăr pe maghiarii de aici – chestii de imagine. Pe ăia chiar nu îi interesează să obţină autonomia Transilvaniei, au ei probleme mai mari, mai ales acum, cu criza asta. Mergând mai departe, cu atât mai puţin i-ar interesa alipirea Transilvaniei la Ungaria. Ca să ce? Să îşi ia pe cap încă o problemă? Nu au destule pe cap?

Aşa că declaraţiile revizioniste ale lui Marko Bela sunt doar demagogie pură. El ştie asta, doar e politician. Doar trăieşte în România. Şi chiar dacă nu o ştie, în adâncul sufletului său, Marko Bela e român get beget. E politician român sadea, demagog şi ipocrit, care îşi vede interesul propriu şi atât. Sigur că trăind în România, ar trebui să se conformeze legilor României, să respecte constituţia României. Iar ideea de a examina constituţionalitatea declaraţiilor sale e binevenită. Dar corb la corb politician la politician nu-şi scoate ochii.

2 Responses to “Chronicles of Romania: ungurii, autonomia şi alegerile”


 1. 1 fanitza Noiembrie 27, 2008 la 9:17 am

  am inteles ca s-au dat in petic serios! cat timp au vorbit in romana, au fost moderati si au stat cu capul plecat. apoi cum au dat-o pe maghiara, au inceput sa faca spume la gura, sa vocifereze, multimea era in delir…

  tot marko bela asta, paremi-se a avut si natrusnica idee de propune invatamantului romanesc obligativitatea limbii maghiare.

  sincer, cred ca m-as bucura daca ar da peste el activistii de la noua dreapta, sau ceva ultrasi beti… nu cred ca ar avea timp sa mai explice aberatii despre pasnica convietuire unguri-romani… 🙂

  apoi, dupa ce ar iesi din spital sunt convins ca se va gandi de doua ori inainte de a deschide gura si a improsca cu rahat.

 2. 2 Morosan Decembrie 11, 2008 la 11:22 am

  Marko nu e prost deloc. Nu intimplator cinta melodia cu autonomia zilnic. E retro dar in acelasi timp actuala. I-a adus pina acum o gramada de mandate parlamentare. Ii unge la inima pe ungurasi si ii enerveaza teribil pe romanasi ceea ce inseamna ca foarte multa lume il baga in seama. Acum ca prietenul Vadim nu mai e in parlament, a ramas singur pe balansoarul nationalismului si s-ar putea sa nu mai fie asa de interesant ca in anii din urma.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
Noiembrie 2008
L M M M V S D
« Oct   Dec »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: